Lista activitatilor excluse finantarii privind mediul inconjurator
- Productia sau activitatile care implica munca fortata sau forme de exploatare fizica a persoanelor1/forma de munca daunatoare copiilor2;
- Productia, comertul sau orice activitati cu produse considerate ilegale in Romania sau de catre reglementarile sau conventiile internationale.
- Productia de arme si munitii sau comertul cu arme si munitii.3
- Productia si comercializarea de bauturi alcoolice (altele decat berea si vinul)
- Jocurile de noroc, cazinourile si activitatile similare.3
- Comertul cu flora, fauna sau produse obtinute din exploatarea acestora reglementate prin Conventia asupra Comertului International cu Specii in Pericol apartinand Faunei si Florei Salbatice (CITES).
- Productia sau comertul cu materiale radioactive.4
- Productia sau comertul cu fibre de azbest neaglomerate sau activitati care implica utilizarea acestora.5
- Productia sau comertul de/cu lemn sau produse forestiere provenite din padurile exploatate nesistematizat.
- Productia sau comertul de/cu produse care contin fenilbenzenuri policlorurate.6
- Productia, comertul, depozitarea sau transportul unor cantitati semnificative de substante chimice periculoase sau utilizarea in scop comercial a substantelor chimice periculoase.7
- Productia sau comertul de/cu produse farmaceutice care sunt supuse excluderilor si interdictiilor internationale.8
- Productia sau comertul de/cu pesticide/ierbicide care sunt supuse excluderilor si interdictiilor internationale.9
- Productia sau comertul de/cu substante chimice care dauneaza stratului de ozon si care sunt supuse excluderilor internationale.10
- Pescuitul cu plasa in mediul marin folosind plase care depasesc 2,5 km in lungime;
- Productia sau activitatile care se extind asupra pamantului detinut sau care este revendicat de populatia indigena fara acordul documentat al acestor populatii.
1 Munca fortata inseamna orice munca sau serviciu care nu este prestat voluntar, care este obtinut de la persoana cu forta sau prin amenintarea cu pedeapsa.
2 Formele de munca daunatoare copiilor insemna fie angajarea in munca ce exploateaza copii din ratiuni economice, fie angajarea in munca care pune in pericol sau intervine negativ in educatia copilului, dauneaza sanatatii fizice, mentale, spirituale, morale sau evolutiei sociale a copilului.
3 Aceasta interdictie nu se aplica finantatorilor de subproiecte care nu sunt adanc implicati in aceste activitati. „Adanc implicati” inseamna ca activitatea respectiva este auxiliara activitatii de baza a finantatorului de subproiect.
4 Nu se aplica achizitionarii de echipamente medicale, echipamente pentru controlul ( masurarea) calitatii si orice echipament la care IFC considera ca exista surse radioactive nesemnificative si/sau protejate in mod corespunzator.
5 Nu se aplica in cazul achizitionarii si utilizarii de placi de ciment cu azbest in combinatii in care continutul de azbestul este < 20%.
6 Fenilbenzenuri policlorurate: o grupa de substante chimice extrem de periculoase folosite pentru transformatoarele electrice cu ulei, in condensatoarele si in comutatoarele electrice fabricate intre anii 1950-1985.
7 O lista a substantelor chimice periculoase este disponibila la Departamentul Mediu Inconjurator. Din categoria substantele chimice periculoase fac parte gazolina, kerosenul si alte produse petroliere.
8 O lista a produselor farmaceutice retrase din uz sau interzise este disponibila la Departamentul Mediu Inconjurator.
9 O lista a pesticidelor si ierbicidelor retrase din uz sau interzise este disponibila la Departamentul Mediu Inconjurator.
10 Substante care distrug stratul de ozon: compusi chimici care reactioneaza cu si distrug stratul de ozon producand asa numitele “gauri de ozon”. Protocolul de la Montreal prezinta lista acestor substante si conditiile de reducere precum si datele de excludere. O lista a compusilor chimici care intra sub incidenta Protocolului de la Montreal si care cuprinde aerosoli, agenti de racire, agenti spumanti / de expandare, solventi, agenti ignifugi, precum si detalii privind tarile semnatare si datele propuse pentru retragerea / interzicerea acestor substante, este disponibila la Departamentul Mediu Inconjurator. |